Att tekniken går framåt är inte bara positivt utan tyvärr ökar det även risken för att obehöriga tar sig in på våra datorer i syfte att komma åt känslig information. Det kan därför vara bra att känna till lite värdefulla tips på hur man undviker att råka ut för virus på sin dator samt hur man skyddar sina personuppgifter på bästa sätt.

Säkerhet på webben

Undvika virus, hur?

Det absolut vanligaste sättet att bli smittad av virus är genom ens e-post. Man ska därför aldrig trycka på en länk man får i ett mail om man inte är absolut 100 procent säker på att det kommer från en ärlig och pålitlig avsändare. Det gäller i dagens samhälle att vara misstänksam mot samtliga mail man får, särskilt om de innehåller bifogade filer eller länkar. Ett måste är att installera ett antivirusprogram på sin dator. Dessa program är utformade för att förebygga virus samt att varna ifall något hotar ens dator. En annan viktig sak att tänka på är att inte ladda ned programvaror från webbsidor man inte känner till särskilt väl. Det kan finnas något hotfullt på dessa programvaror så det säkraste är att undvika att ladda ner dem.

Hur skyddar man sina personuppgifter?

Det säkraste sättet att skydda sina personuppgifter på sin dator är att först och främst skydda datorn från intrång. Detta gör man säkrast genom att installera ett bra och säkert antivirusprogram samt ett antispionprogram. Det finns också flera företag som mot en mindre avgift erbjuder tjänsten att skydda privatpersoner mot id-kapning samt identitetsstöld bland annat. Detta är något som rekommenderas och ger en ytterligare säkerhet än det man kan göra själv. Det är viktigt att ta sådana här hot på allvar och försöka skydda sig så mycket som möjligt, för har man väl fått sina personuppgifter stulna eller kapade väntar tyvärr en lång och plågsam process för den personen att ta sig ur detta.